Ambitioner

Jag förmodar att de flesta spenderar sin lördag med att njuta av varje sekunds ledighet. Men gör jag det, undrar ni? Då kan jag svara att varför ska man vara ledig och ha dötid när man kan sitta och plugga in svensk grammatik? Det slår ju verkligen allt. Man tycker att grammatiken borde sitta som ett smäck, att man kan det i sömnen. Det trodde åtminstone jag, men det var lika rätt som att det snöar uppåt. Känner mig fullkomligt misslyckad att jag inte ens kan mitt eget språks grammatik. 

En nödighet

Ni vet den där känslan när man är så kissnödig att blåsan riskerar att spricka, och man orkar bara inte lyfta bakdelen bort från datorn? Efter att flitigt ha börjat med att hälla i mig två liter vatten om dagen har detta blivit ett enormt problem för mig. Inte bara det att jag måste springa på toa jämt och ständigt, utan mest för att den där sprick-känslan infinner sig i de mest olämpliga situationerna någonsin. Tre timmars prov? Kissnödig. Ute och springer mitt i skogen? Kissnödig. Fast i stående position på en proppfull buss? Kissnödig. Ska upp tidigt och måste sova? Vaknar mitt i natten och är kissnödig.

När det vankas lussebullar

Hade lovat mig själv att inte äta någonting julrelaterat förrän december. Gissa hur det gick. Nu sitter jag här med min andra lussebulle och den obligatoriska halvlitern te med chai, och ska dra igång de senaste avsnitten av New Girl och Awkward.

Ingen hurtbulle här inte

Ibland kommer det där tillfället då ingenting vill fungera, i mitt fall är det idag. När jag inte rör mig genom huset likt en zombie utan hjärnor i sikte, ligger jag helt utslagen i sängen  och beklagar mig över min misär. Kroppen protesterar - vill bara ha den där helvetesförkylningen nu med detsamma så man slipper gå runt halvkrasslig hela tiden. Går på den minimala sparlågan för tillfället (som dock lindras med caffe latte tack vare mjölkskummaren från himlen).

Men man ska inte vara bitter! För ett år sedan var sängläge min standardpositon och jag tog mig knappt upp på benen, plus att det hela kantades av sjukhusbesök samt flera nätter i en hård och kall sjukhussäng tillsammans med undersökningar och provtagningar. Det är fantastiskt att jag faktiskt, på sätt och vis, är frisk nu. Visserligen var det inte helt fel att få allting serverat, men efter ett par månader kändes det bara patetiskt och tragiskt. Som om jag vore en pensionär i för tidig ålder på ett ålderdomshem.

Att skriva önskelistor

Det här med att skriva önskelistor är inte min grej. Det var så mycket enklare när man var mindre - man satte sig med BR- och Toys"r"us-katalogerna och ringade in sida efter sida. Det spelade ingen roll vilken av de där dockorna eller spelen man fick. Det var kvantitet över kvalitet, så att säga.

Men nu då, nu är det meningen att man ska tvinga fram en lista på dessa ting man verkligen vill ha. Nu är det kvalitet över kvantitet och det är banne mig det mest omtumlande och tidskrävande projektet jag någonsin upplevt. Det är krav från alla håll: vadönskardudigvadbehöverduvivillhaenlistanukäramalindetär21decembervartfanärdinönskelista. Så står man där helt handfallen utan en blekaste aning om vad det är man behöver. Men en sak vet jag åtminstone, och det är att få bli stolt ägare av John Green's verk. Nu är det bara frågan om vad man ska önska sig av resterande.

En dos D-vitamin

Det finns tillfällen då man inte uppskattar solen, som när man känner att man verkligen behöver få sova ut men vaknar av att hela rummet står i ljusterapi. Men efter en obligatorisk pannkaksfrukost blev det trots allt lite bättre. Min kollega sköt dessutom upp jobbet till sent i eftermiddag, så jag tänkte "nej nu går vi på en promenad och laddar upp med lite D-vitamin innan solen går i ide". Bytte raggsockorna mot dubbla lager strumpor och gav mig ut i skogen med kameran på axeln. Lyckades nog dra med mig hela skogen in efteråt - har hittat barr lite varstans i sängen jag numera är placerad i. 

Nu är det dock dags för dagens dos av svensk grammatik. Får se om jag lyckas prokrastinera bort pluggtid idag igen, för det vore ju ytterst tragiskt.

Blir extra sjuk

Medicinen jag tar för min sjukdom sänker dumt nog mitt immunförsvar för att fungera, någonting som ger mig privilegiet att vaccinera mig mot influensan. Så igår tog jag bussen till vårdcentralen och fick armen avstucken. Ironiskt nog håller jag nog redan på att dra på mig en förkylning, så smärtan jag fick utstå var helt och hållet förgäves. Är så fruktansvärt trött och utmattad, så det känns nästan som om jag sprungit fem maratonlopp på raken. Dum som är jag tänker jag ändå bege mig ut i mörkret med mina spaghettiben efter att ha pluggat hela (läs: inte ett skit) dagen för att få bort derivatan ur huvudet. Så är det väl dessutom lika bra att skynda på förkylningen, liksom.

Tillbaka till verkligheten

Det fina med helgen är mina numera standard pannkaksfrukostar som jag alltid måste fotografera och blogga om, och därmed lyckas prokrastinera lite extra innan jag tvingas ta itu med pluggandet. Nu har jag fördrivit sisådär en timma av min egentliga pluggtid, men ärligt talat så klagar jag inte. Åtminstone inte innan stressen över bristen på tid sätter igång.

Det tar alldeles för lång tid

Snart får jag tuppjuck. På riktigt. Längtar så mycket till december så jag vet inte vart jag ska ta vägen. 

På besök hos mina delade gener

Nu sitter ni säkert och tänker "vart håller den där Malin hus egentligen?" I brist på internet och ett liv bortom skolan har inläggen återigen glesnat mer än vanligt. Tänker inte säga att jag ska bättra mig, för det lär bli raka motsatsen.

Igår agerade jag finbesök hos min kära syster och skickade ut hennes sambo på soffan. Trots att jag fick nio timmars sömn vaknade jag upp och kände mig helt utslagen, som på den gamla goda tiden när man spenderade varje helg med att dygna (dyngna? Usch, det svenska språket vill inte idag). Kändes inte som den bästa starten på dagen när jag sedan skulle infinna mig på badhuset och simma 80 längder i en bassäng proppfull av plaskande tonårskillar samt resterande tjejer med sinnet i behåll. Trots att jag skrubbade med fem lager tvål och schampo, luktar jag fortfarande som ett livs levande badhus.

Catching Fire

Klockan var 14.00 när vi satte oss i biosalongen. Sex stycken, plus fyra andra främlingar, placerade sina bakdelar i de röda sätena. Med över 140 lediga platser kändes det minst sagt mesigt att sitta där, och det stack till lite i mitt hungerspelsälskande hjärta. Dock kände jag mig som ett barn på julafton när Lionsgate tog upp hela bioduken. Den var så bra, så fantastiskt sinnessjukt bra. Så bra att jag nästan börjar gråta. De 130 riksdalerna jag pungade ut var väl spenderade. Men om mitt bokälskande jag fick bestämma hade filmen gärna fått vara sjutton timmar (utan kisspaus) för att få med varje liten detalj av originalet.

Samtidigt finns inte

Försöker förstå mig på relativitetsteorin och en hel del andra orimligheter, som får mig att känna mig som på bilden. Att det finns olika referenssystem, och att "samtidigt" inte egentligen existerar, är saker som får mig att tappa huvudet. De raserar hela min världsbild. Nej, nu slår jag ihop böckerna och övergår till lite mer hjärndöd aktivitet i form av fotboll och släpper fram mitt patriotiska manliga jag.

Kan vänja mig vid längre helger

Kan vara den mest orelevanta bilden genom tiderna, men man tager vad man haver. Har fått avnjuta en förlängd helg: denna måndag bestod av plus minus noll lektioner så jag fick sova ut och tragiskt nog ta igen lite matte under dagen. Lyckades dessutom klämma in en klipptid i mitt ack så fullspäckade schema, så jag kan numera slänga runt med mitt nyklippta hår som i en schamporeklam.

Avslutade denna hektiska dag (som mestadels spenderats i kläderna jag sovit i) med en löptur i mörkret och ett benpass hemma, så benen hänger inte riktigt med i svängarna längre.Avnjuter det sista av min förlängda helg i sängen så mina stackars lemmar får återhämta sig, tillsammans med en skål yoghurt med hasselnötter som inte smakar hasselnötter, en obligatorisk kopp te samt en efterlängtad bok.

Hon ritar

Det tar sin tid, men det är värt alla timmar i världen. Nu är den inramad och inväntar en hedersplats på väggen.

Ett stycke c-vitamin

 

Prioriteringar

Hade en trevlig tripp med Emma till IKEA idag, vilket resulterade i en mycket efterlängtad mjölkskummare och en kommande mörkare hårfärg. Dock var Emma besviken över mina dåliga inredningsråd, för hon kom bara ut ur byggnaden med några blockljus och andra onödigheter. Jag kan ju inte vara bra på allt. Man tycker nästan att det borde räcka att jag är världens bästa syster som någonsin existerat, men hon är lite kräsen.

Borde egentligen städa rummet, men min käre vän glutenallergikern inväntar min ankomst och jag känner att det väger över (av någon ytterst konstig anledning). 

En enda röra på alla håll och kanter

Efter att varje dag ha kommit hem från skolan, satt sig med plugg och sen direkt avlidit i sängen har mitt rum blivit någonting av en soptipp. Jag har kommit in och släppt allting rakt ned på golvet, och sen har jag inte haft tid att städa. Till och med (plast)växterna vid teven har ramlat av krukan och förblivit i samma läge. Visst kanske det inte ser ut som ett stort bombnedslag, men förvillas inte - på golvet vid änden av sängen finns ett helt universum. Har tappat bort min fjärrkontroll någonstans där också, för den delen. Plus en hel del viktiga papper. Dessutom var den här bilden tagen för någon dag sedan, nu ser det ännu värre ut. Det är till och med mer saker på golvet än under min säng, och där under finns två tredjedelar av allt jag äger.

Och en skål på den

Äntligen är denna helvetesveckan slut. Har nog aldrig någonsin haft så mycket att göra på så kort tid. Det är med stort nöje jag avslutar dagen med att fira min käre halvbror, som tagit lokförarexamen, med förtäring av en nostalgisk tågtårta (vilken jag kommer äta upp under natten medan jag gråter ut all stress). För övrigt var jag med om en ytterst spännande busstur: i den typiska fredagsrusningen beslöt sig busschauffören för att ge sig ut mitt i en kö och därmed köra upp på kanten som sikljer filerna åt, för att sedan köra in i en stolpe.

Bra dag.

Går ödet till mötes

Jag andas, äter och sover fysik - om jag inte blir nästa Newton så kommer jag bränna upp alla fysikböcker som existerar. På riktigt. Det enda jag gör är att plöja sida efter sida och uppgift eller uppgift, och det tjänar väl ändå ingenting till i slutändan för proven handlar alltid om någonting helt annat. Kommer sitta i skrivsalen imorgon bland resten av teknikarna och naturarna, och svettas floder av nervositet. Förmodligen kommer jag dessutom undergå en härdsmälta under tiden, men det är skit man får ta.

Påfyllning

Förlåt, jag kan inte hjälpa det. Det är antingen bilder på min nuna eller på mat, och jag tror vi alla vet vilken av dem vi föredrar. Att min frånvaro med uppdateringar lyser som ljusterapi beror på att lärarna på något sätt har lyckats proppa in prov, inlämningar och redovisningar på en och samma vecka. Kommunikationen är minst sagt på topp. Resulterande har min fysiska aktivitet bestått av att sitta på bakdelen timme efter timme, så imorse masade jag mig upp ur sängen vid åtta och gav mig ut på en löprunda för att rensa huvudet. Nu när huvudfrukosten är uppäten är det väl lika bra att sätta igång och överrösa hjärnan med fysik. Snart.

King in the north

Hela dagen har slösats bort i fysikboken och min hjärna kan numera tilliknas en lerpöl som snart sipprar ut genom mina öron. Avrundar de sista timmarna med att försöka få klart detta projekt samtidigt som soundtracket till Game of Thrones spelar på högsta volym. Nu mår jag.

Börjar bli en tradition

Ja, nu kommer den igen. Den obligatoriska helg-pannkaks-frukosten. En salig blandning av apelsin och kanel, och morgonens påfyllning av c-vitamin är fullbordad. Som den mästare jag är på att fördriva onödig tid genom att snigla ut frukosten, har jag numera missat någon välbehövlig timmes plugg. Hoppsan.

Och är det bara jag, eller håller min blogg på att konvertera till en matblogg?

Intar sängläge

Jag tror bestämt att jag gått och dragit på mig en sträckning efter att ha instruerat klassen i yoga på idrotten idag. Känns som om jag rör mig framåt som Quasimodo, och jag kan garantera att det inte är en vacker syn. Som grädde på moset (ett uttryck jag aldrig lyckas förstå mig på, vem äter ens grädde på mos?) vill inte magen kooperera utan strejkar i form av graviditetsutseende. Så att avsluta dagen i sängen med ett seriemaraton är inte fel på någon nivå alls.

Kladdkakans dag

Är det kladdkakans dag så är det, inga undantag. Trots att jag hade häcken full med idrottsplanering och arkitekturinlämning så kavlade jag upp ärmarna för att härja runt i köket en timma. Resultatet blev den godaste kladdkakan jag någonsin ätit - nyttig också för den delen, fulladdad med träningsbloggsingredienser. Bra för både kropp och själ helt enkelt. Kan ha varit lite för bra, då jag var nära på att trycka i mig resten på egen hand med reservation för magont (dock med gott samvete, den är ju trots allt hälsosam).

En tidig julklapp

Hemkommen med kalla fingrar som numera ser ut som små tjocka prinskorvar - någon fick nämligen ett paket på posten.
Det var knappast något mystiskt kring det hela, men kände mig ändå som ett barn på julafton när mina korviga fingrar fumlade med tejpen.
Vid det här laget gav jag ifrån mig något omänskligt läte, och skar mig nästan på saxen jag använde för att bända upp hela kalaset.
Någonstans här kan jag ha svimmat av lycka.
Och här andades jag ut som en stolt mor. En prima Tamron AF 18-270mm har bosatt sig på min kamera och jag är kär.

Ett recept

Fick en förfrågan om jag kunde dela med mig av hur jag denna skönhet, och självfallet kan jag det! Dock har jag inte måttat, utan mer slängt ned allt i en mixer efter smak. Så jag ger er:
 
Malins höftade hallonsmoothie:
1 banan
En näve frysta hallon (eller så mycket hallon som behagar dig)
Mjölk

Dela bananen i halvstora bitar och lägg ner dem tillsammans med hallonen i en mixer. Häll i lite mjölk, uppskattningsvis 1 dl, och mixa till en slät smörja. Ös på med mer mjölk för att få önskad konsistens, häll upp i ett glas och toppa med naturell yoghurt samt frysta hallon. Se upp för brainfreeze.

Rutinerad sushi-ätare

Vad händer när huset endast innefattar två kvinnor som ska stå för matlagning? Take-away, såklart. Varken jag eller mamma orkade stå i köket, så hon plockade upp mig efter skolan, fick mig att agera sushi-handlare och så åkte vi hem där vi landade i sängen någon timma innan magarna lät mer än vanligt. Kvalitétstid när den är som bäst. Eller ja, allt som inkluderar mat får alltid ett plus i kanten, speciellt när man blir bjuden.

Ett bättre pengaslösande

Det finns tillfällen då jag gör riktigt, riktigt, riktigt bra inköp. Som den kallblodiga homo sapiens jag är, fryser jag så mycket att det fortfarande förundrar mig hur jag ännu inte förfrusit. Men nu är det slut på det, för denna utomordentliga pläden är inte bara len som en babyrumpa, den håller dessutom värmen som en pizzaugn.

Fördel med att träna: två frukostarSitter nu och slevar i mig frukost nummer två, eller post-workout-meal om man ska vara en sådan där hurtig bloggare, samtidigt som jag svettar ner min skrivbordsstol. Jag har haft många idéer genom min livsstid, och att ge sig ut på en löprunda i orkanväder hör inte till de bättre idéerna. Lägg till ett halvt rumppass på det och jag kommer inte kunna ta mig iväg till dagens enda lektion.

Acceptans

Ibland får man helt enkelt ta sig i kragen och bita ihop. Efter att ha skrattat åt Tobbens moppdans på jobbet och bjudits på lunch hemma hos mina manliga gener, följde jag med Emma hem till deras nya lägenhet (och mitt framtida hem). Jag måste medge att det kändes helt okej. Inte okej att hon bor utan mig, men helt okej att jag kommer placera min rumpa lite varstans i deras gigantiska lägenhet. Tur är väl att det ska tapetseras om, för när man ser de röda väggarna i vardagsrummet börjar man undra hur en del tänker när de, ja, tänker.

Känsloladdat

Jag sitter ensam hemma med enda sällskapet bestående av skolböcker. Idag har den där kritiska dagen kommit, den som jag aldrig ville tänka på. Min makaroner-och-köttbullar-beroende syster ska flytta. Alla är där och hjälper till utom jag, för jag har valt att drunkna i miljö- och energikunskap, fysik och essäskrivande. Helt ärligt tror jag att mitt undermedvetna har placerat rumpan framför allt arbete för att jag ska slippa vara med om flytten. Inte för att det är fysiskt jobbigt - att lyfta flyttkartonger är inte riktigt min favoritaktivitet - utan snarare för att jag förmodligen skulle klamra mig fast vid hennes ben och börja gråta likt ett barn som tappat sin glass.

Vem ska jag nu se på serier med? Vem ska uppskatta mina mastodonta frukostar på sängen? Vem ska springa in på mitt rum och väcka mig? Vem ska jag sjunga allsång med när ingen är hemma? Vem ska jag baka en hel kladdkaka med och äta upp samma dag?

Visserligen kommer jag spendera alldeles för mycket tid hemma hos Emma och hennes sambo, men det är inte samma sak. För hon är min syster, och hon ska vara här. Med mig. Hemma.

När det vankas frukost

Känner ni lukten?
Det gör inte jag, för dessa bedårande skapelser ligger redan i magen. Om jag kunde skulle jag leva på pannkakor varje dag. Att inleda morgonen med varma pannkakor med 1kg kanel är lika självklart som att det regnar nedåt.

Efter att min krönika publicerades igår har jag fått så mycket bra feedback att jag blir tårögd och vill ge er allihop världens största kram. Möjligtvis lite pannkakor också. Nästa krönika publiceras någon gång i december om jag minns rätt, så tills vidare får ni nöja er med min blogg. Nu ska jag dock sluta tjata och sätta mig med min dagliga dos av plugg (som antagligen kommer skjutas upp hela tiden medan jag gör saker jag inte borde).

Min första krönika 
 

Kändis

Det är inte varje dag man slår upp tidningen på morgonen och ser sig själv stirra tillbaka.