Skolfotodöden

Det är det mest kritiska tillfället i livet, det där skolfotot. En hel dags mental förberedning krävs för att ta sig igenom det helskinnad. Vad ska jag ha på mig, hur ska jag ha håret, hur ska jag sminka mig? Man kan inte klä upp sig för mycket, för då verkar man vara egocentrisk. Man kan inte klä ner sig heller, för den delen, för då kan man klassas som en bonde från landsbygden. 
Så står man där framför fotografen. Ska jag le utan tänder, ska jag le med tänder, har jag dubbelhaka, är hållningen säckig, har jag en hel måltid mellan tänderna? Så blixtrar det till och man får hoppas på att det gick vägen (vilket det förmodligen inte gjorde, men det är lika bra att intala sig det). Inte att förglömma gruppfotot. Det brukar inte vara hela världen, eftersom fokus ligger på resten av hopen. Om man nu inte innehar en längd på fina 158 cm och placeras längst fram i den mittersta mitten. Jo, kära vänner. Där befann jag mig idag. Hur jag kände mig?
Såhär.

Kan man strejka?

Det finns dagar då man verkligen inte vill kliva upp ur sängen på morgonen. När det regnar, när man har prov, när det känns som om hela världen håller på att falla samman, när må-bra-känslan är lika stor som den minsta beståndsdelen i en atom.

Men speciellt dagen man har skolfotografering.

Den bästa platsen i världen

För inget hus är vackrare än farmors hus.

Är en tapper lärjunge

Under gårdagen besökte vi farmor en sväng efter matmässan. Hon beklagade sig över att hon inte hade någonting att bjuda på fötutom juice och kaffe, så jag gjorde ett tappert försök att hälla i mig en kopp kaffeblask vilket farmor refererade till som rävgift. Varvade det hela med choklad, så lyckades åtminstone få i mig en tredjedel av den lilla pölen i botten. En dag ska jag klara av koffein, men den dagen var inte igår.

Morgonen som inte riktigt behövs

Jag skulle säga godmorgon, men en fluga drunknade nyss i mitt te så den känns inte vidare god. Dessutom har jag insett att dagens agenda kommer bestå av ihärdigt studerande med näsan i miljö- och enegikunskapsboken samt jobb (och förmodligen en rejäl städning av rummet, men prioriteringar).

Smaka på Värmland

 

Den bästa dejten man kan ha

Eftersom både jag och mina manliga ärvda gener har en förkärlek till mat, så bestod dagens dejt av ett besök på den årliga matmässan. Närproducerat och svindyrt, det är så det ska vara. Dock bjöd fadern på ett stycke chokladbräck från Carli efter att vi sprungit fram och tillbaka mellan de tre chokladstånden, tack vare min beslutsångest. Tycker om den där gubben, jag.

Vissa lär sig aldrig

Det känns som om jag har världens godisbaksmälla - magen är uppblåst, illamåendet trycker i halsen och min matlust är lika med noll. Men skam den som ger sig! Okej nej ärligt talat vill jag bara inta sängläge resten av dagen. Jag kan inte annat än att ge all min kärlek till min dumhet att trycka i mig ting jag inte tål, fast å andra sidan är ju människan det enda däggdjuret som inte lär sig av sina misstag.

Masar mig ut i skogen en stund för att få igång kroppen. Dagens dejt med mina manliga ärvda gener ligger trots allt snäppet högre än sängen i prioriteringar (eftersom jag spillde nästan halva frukosten i sängen och måste bädda nytt, inte så kalas).


Du är där och jag är här

Med min utomordentliga övertalningsförmåga lyckades jag få Emma att skjutsa mig till Maxi för att köpa en påse godis. Så nu sitter jag här, framför idol med en godisskål full av saker jag egentligen inte tål (man får ju bita ihop lite), och skrattar åt Bards skägg.

 

Noll planer

Ska jag ut, ska jag träffa någon, ska jag bunkra upp med ett femtiotal filmer, ska jag sitta i ett hörn resten av kvällen, ska jag springa ett maratonlopp?

Så mycket att göra, så lite tid. Lika bra att bara sitta på stolen rätt upp och ner och vältra sig i beslutsångest.En bra start på dagen

Det fina med att börja sent är att man kan göra sig en förjäkla god frukost (om man inte heter Emma alexandersson Fridh och kör samma torra yoghurtskål dag ut och dag in). Så jag utnyttjade min morgon till fullo och plankade mig framför ett avsnitt av Happy Endings. Helt okej början på fredagen.

Take these wings


Och hon gör det igen

Jag har en enastående tendens att göra allting annat än det jag ska göra, som att ställa mig och laga mat till hela familjen när jag egentligen måste skriva ett reportage. Eller som att sitta och blogga om allt jag har att göra och klaga på att jag inte hinner.

Marc Jacobs Bamboo Bike

 
Hur snygg är inte denna då? Om någon känner för att sponsra mig med sisådär 40 lakan så varsågod, jag insisterar. Finns numera limited edition i grönt och rött också. I utvalda butiker. Alltså så långt bort som möjligt.

Promenera mera

Är det normalt att bli exalterad över att göra matteläxor? Nej, trodde väl inte det. Märks att jag behöver frisk luft, så trotsar vädret, snor på mig mina ack så inte high-fashion dojjor och går ut i spåret en stund.

Typisk ledig frukost

Varje gång man är ledig från skolan står pannkakor på morgonens agenda. Det är trots allt den obligatoriska frukosten, och jag kan inte säga att jag klagar. Inte nog med det så möts man alltid av en strid ström pannkaksorgasm på instagram direkt när man vaknar, någonting som börjar bli aningen tröttsamt och alldeles för mainstream.

Vilken tur att jag inte gjorda pannkakor då, utan äppelplättar i större format.


Nytt porträtt

Har äntligen börjat med porträtt på bilden i arkitekturen. Enda problemet är att vi har sisådär två-tre timmar på oss att göra klart det. Det känns inte fullt så bra när det tar minst fem timmar för mig att rita porträtt.


It has begun

Man vet att SÄG:s kullergame dragit igång på skolan när man helt plötsligt hittar mystiska personer i sin vänlista.
 
 

Beviljad tillåtelse att klaga

Härmed ger jag mig själv tillåtelse att klaga på dagen samt en bild av mina ärvda gener som står för mitt humör.
När jag vaknade trodde jag nästan att det skulle bli en någorlunda bra dag - jag hade fel. För det första fick jag inte på ena linsen, och tillslut tappar jag den bakom ett element utan att kunna hitta den igen. Kunde nästan höra ljudet av pengar som brann upp. Därmed förlorade jag värdefulla 15 minuter, vilket nästan resulterade i att jag missade bussen. Dessutom fastnade bussen i ett extraodrdinärt vägarbete. Inte nog med det så fick jag reda på att vi har x antal läxor, prov och inlämningar inom snar framtid som jag är lika färdig med som Sagrada Família i Barcelona.

Och nu sitter jag här och bloggar istället för att beta av allt. Bra där Malin.


Fire within


Birdy's nya album gör mig så äckligt lyckligt sentimental att jag bara vill att regnet ska ösa ner så att jag kan sätta mig i ett hörn under en filt med te och choklad, och stanna där resten av mitt liv.

Men ärligt talat, denna människan. Hon sjunger så bra så man blir arg på riktigt.


Alla dessa rutiner

Antar att man inte alltid kan ha veckor då man slutar innan lunch varje dag. Synd, för det var faktiskt något jag skulle kunna vänja mig vid. Blir i alla fall ledig hela onsdagen medan de andra springer vilse i skogen och försöker orientera. Hoppas innerligt att det kommer regna.

För livet är fantastiskt

 

Från farligt sjuk till helt frisk

Igår blev jag frisk på riktigt. Visserligen inte i bemärkelsen frisk från min sjukdom - det kommer jag nog aldrig bli - men igår var dagen då min kropp återhämtade sig helt och hållet, ända ut i fingertopparna. Efter över ett år kan jag nu deklarera mig själv som en komplett återställd Malin.

I månadsskiftet juli-augusti förra året började jag plötsligt vackla i hälsan. Jag kunde knappt förmå mig att röra mig - kunde stå på en och samma plats utan att i princip orka göra någonting överhuvudtaget. Sjukhusbesöken inleddes och man insisterade på att jag bara behövde vila, så skulle det snart blåsa förbi. Efter att redan ha vilat i flera veckor så kände jag mig inte vidare pigg på att fortsätta mitt sängläge (även om vila sig i form är min specialitet sedan länge).

Det är väl inte förvånande om jag säger att saker och ting bara blev värre? När min puls sjönk och låg på ostabila 35 slag i minuten, viftade alla läkare vi stötte på bort det och menade att jag var vältränad. Poängterar att jag då inte hade tränat fullt ut sedan våren samma år. Sedan gick allting bara utför. Jag rasade i vikt, klarade inte av att gå till skolan och kunde knappast ta mig upp ur sängen. Det gör mig så fruktansvärt arg att ingen läkare ens reagerade på min låga puls.
Men så kom det äntligen en som reagerade, världens bästa barnhjärtläkare som någonsin existerat, och skickade mig på röntgen där det visade sig att jag hade hjärtmuskelinflammation. Då blev det fart på kalaset: medicin och vila samt undersökningar hit och dit. Dock slutade det ju tyvärr inte där. Hjärtmuskelinflammationen ledde till en hjärtsäcksinflammation (eller perikardit om man vill låta intelligent) efter att röntgen visat på vätska mellan kamrarna. 

Trots mediciniering blev det bara sämre, och man började ta prover hej vilt för att hitta felet. Efter en misslyckad lumbalpunktion (prov från ryggmärgsvätskan) där sprutan flera gånger stötte till ryggraden (och jag helt ärligt trodde jag skulle få men för livet) så fick jag nog. Men det var samtidigt då som ett av proverna tydde på att jag hade Chrons sjukdom. I december fick jag diagnosen och man kunde äntligen få fart på tillfrisknandet. Enda problemet var att jag var så långt in i sjukdomen att det skulle ta en jäkla tid. För det är trots allt inte så lätt att bli frisk när man rasat ned 15kg till en oroväckande vikt på 43kg.
Det blev dietister hit och dit, till och med svängar till ätstörningsenheten för att få hjälp att komma ur undervikten. Att gå upp i vikt när man är underviktig är som att bestiga berg. Det är mycket svårare än man kan förstå, och mycket svårare än att gå ned i vikt. 

Och visst tog det sin tid - det är inte förrän nu jag är fullt frisk. Från 43kg undervikt med en kropp som motvilligt hamnat i svält (på grund av sjukdomen som gjorde att jag inte kunde ta upp näringsämnen) till en vikt på runt 52kg, och min kropp har blivit återställd. Är det okej om jag kallar min kropp för en gud? För den återhämtningen är som en olympisk mästare.
Det handlar om att ge sig fan på att bli frisk. Det har varit en berg- och dalbana utan dess like, och jag har kämpat som ett djur i över ett år. Men det har varit värt det, så värt det, för att äntligen orka vara jag igen. Visserligen kommer det komma dagar när magen strejkar och får mig att ligga på golvet för att slippa ha ont, men det är sådant som hör till sjukdomen - det är skit man får ta. Det absolut viktigaste är att jag är tillbaka på banan igen, och jag är här för att stanna.

Om det inte vore för allt stöd och hjälp från familj och vänner hade jag förmodligen inte orkat med tiden som varit. Så jag vill slänga ut ett gigantiskt tack till er. Först och främst till mamma, som tagit alla strider för mig för att få den hjälpen jag behövde, liksom alltid suttit bredvid sjukhussängen och för att ha stått ut med mina humörsvängningar. Sedan ett stort tack till min hjärtläkare som faktiskt lyssnade på mig, reagerade på mina provsvar och tog in mig som patient.

Och ett enormt tack till alla er andra. Tack för att ni funnits där för mig, för att ni stått ut med mig, för att ni kämpat för mig och för att ni trott på mig. Om jag kunde skulle jag ge er hela världen, för det är ni värda.


Wayne's coffe

Som vanligt tog det lite mer tid än nödvändigt att välja bland utbudet. När jag tillslut bestämt mig för en muffin fanns det självklart x antal sorter, men tack vare tjejen bakom disken som insisterade på att choklad är choklad, så fick det bli just choklad. Snäll som hon var fick jag den med en jordgubbe på för att lindra min beslutsångest.


När gratis fika kallar

Blir man bjuden på fika så tackar man aldrig nej, det är ju i stort sett olagligt. Så ska snart hoppa på bussen till stan och spendera lite kvalitetstid med ett stycke far och syster. Börjar nästan tycka lite synd om pappa och hans plånbok som bjuder på luncher och fika hela tiden. Men bara nästan.

Hon är ganska bra att ha

Det finns tillfällen då jag älskar mamma lite mer än vanligt - när hon pratar med väninnor i telefonen och skrattar, när hon sjunger, när hon lyser som sin egen sol eller när hon erbjuder skjuts till skolan.
 

Dina inte så traditionella kanelbullar

Plötsligt så hände det. Bagartanten inom mig tog över, kavlade upp ärmarna och körde ner händerna i mjölpåsen med bara ett enda mål i sikte:
Bullar. Massvis av bullar. Ett helt Mount Everest av kaneliga mästerverk. Och kardemumma såklart, för vad är bullar utan det?

Nu undrar ni säkert vad det är som ligger ovanpå. Det skulle åtminstone jag göra, för senast jag kollade så var pärlsocker mer pärligt, och inte så, ja, fröigt. Det är nu ni börjar förstå att det här inte är en traditionell kanelbulle.
Det här, mina vänner, är riktiga hälsobullar. Sådana som man kan äta tio av utan att översvämmas av en sockerchock efteråt. Eller varför inte hela satsen? Om man nu har en mage av stål och klarar av jäsningen (jag har testat, men jag är tragiskt nog en lättviktare). Nej, dessa skönheter innehåller alla de där bra ingredienserna som träningsbloggarna är propfulla av. Så tekniskt sett borde ju det här vara någonting man kan leva på.
 
Kanelbullar är trots allt ingenting man unnar sig då och då. Det är en livsnödvändighet (bortsett för glutenintoleranta då).
 

laddar inför utvecklingssamtalLita aldrig på svenskt klimat

Imorse trodde jag nästan att det svenska vädret inte skulle infinna sig under dagen då solen sprack upp på sina ställen, så jag tänkte att nu jäklar kan jag inviga min nya cape-liknande jacka utan ärmar.

Jag ångrar mitt val djupt.


Snart slutkörd

Dricker vätskedrivande te och tar igen mig efter en riktigt lång och jobbig dag. Det är tufft att börja tio över två och sluta någon dryg timme efter. Känner redan hur mycket stryk kroppen tar. Det här kan ju inte fortsätta... Förstår inte skolledningen hur stressade vi ungdomar blir när vi får så mycket att göra i skolan? 

Herregud, förstår verkligen inte hur jag ska klara av att sluta vid tolv resten av veckan, plus den där studiedagen på fredag.

Diamonds is a girl's best friend

Kände att det var dags att tömma plånboken lite, och plånboken instämde.

Ut i stormen

Då är det väl dags att ta tag i dagen. Om det blir tyst från mig längre än vanligt så har jag med stor sannolikhet drunknat i regnet som öser ner.
 

Medan ni sitter i skolan

Hör ni det där?
Det är ljudet av min sovmorgon. Och förtärandet av pannkakor.
 

Laddar upp

Solnedgång i Turkiet.
 
Medan de flesta försöker dämpa sin söndagsångest, tänkte jag bara påpeka hur min fullspäckade vecka kommer se ut: då jag inte har något individuellt val i tvåan, tvingas jag imorgon att kämpa mig igenom en enda svenskalektion som börjar tio över två. I och med att utvecklingssamtalen äger rum under veckan så slutar vi dessutom innan lunch på tisdag, onsdag och torsdag. Inte att förglömma den outhärdliga fredagen då vi har studiedag.
 
Kan ni tänka er? Jag kommer vara helt slutkörd innan veckan är slut.
 

Procrastinator #1

 
Min underbara tendens att vakna tidigt varje ledig morgon (sju igår, åtta idag) kan både ses positivt och negativt. Dels får jag mer tid till att beta av viktiga saker så att resten av dagen kan spenderas till att göra precis vad jag vill, och dels får jag mer tid till att skjuta upp allting till senare, vilket resulterar i att hela dagen slösas bort utan att jag gör något ändå.

Äta bör man, annars dör man

Och det vore ju lite dumt.
 

Tredje gången gillt

 
Det är ändå ganska bisarrt - här sitter jag och försöker klämma fram något vettigt att skriva om. Jag menar, det första inlägget borde väl vara något riktigt djupt och meningsfullt som kommer lägga grunden för bloggen. Jag borde skriva om något unikt, något som får alla att häpna över mitt intellekt och dylikt.
 
...kanske är lika bra att jag lägger ribban lågt direkt.
 
Om ni nu känner att ni vill stötta mig i mitt tredje försök att hålla igång en blogg, så kan ni ju alltid trycka på länken nedan och bli min personliga hejaklack.
Följ min blogg med Bloglovin

Vem är Scripturient?