På vift

Vi är en salig samling som sitter på tåget mot huvudstaden - den kvinnliga trion har attackerats av förkylningsvirus med ursprung mamma. Den enda som inte sitter och snorar för tillfället är Steffe, men skam den som ger sig; våra bakterier når honom snart. På dagens agenda står tågresa överst tätt följt av dop, närmare bestämt en halvtimma efter framkomst. Det kommer minst sagt bli en actionfylld tur med taxin för att komma fram i tid med storstadstrafik plus typiskt svenskt snöoväder. 

Ledsen plånka, glada ben

Det har nog aldrig någonsin gått så fort för mig att välja jeans. Igår var jag och Emma på uppdrag byxjakt eftersom båda var i stort behov blåa jeans (då jag mer eller mindre lever i mina svarta jeans (men de sitter ju sååååå bra)). En butik, ett par jeans, och så var det klart. Inget flängande mellan femtio olika butiker med sjuttioelva olika jeans att välja på. Jag vet inte om det hela berodde på att jag var påväg in i en strid med magen eller att min kvinnliga intuition gick på högvarv (tror det förstnämnda), men det tog knappt en timma att bli fattigare i plånboken och rikare i byxväg. Dessutom var det för första gången Emma som behövde två vändor för att hitta sig ett par (och hon valde likadana som mig, eftersom jag har en sådan otroligt bra smak).

Annars ska jag nu försöka rita klart mitt hus till arkitekturen. Känns dock inte som att jag är i det mest optimala skicket då jag befinner mig bland koffeinmolnen samtidigt som mitt huvud ligger inbäddat i en annalkande förkylning. Förmodar att raka streck inte är aktuellt i nuläget.

Det här med att få saker gjorda

Jag vet inte hur länge jag har prokrastinerat den här morgonen - låg utslagen i sängen lite väl länge, åt frukost lite väl länge (eller njöt av den, hur man nu väljer att se på saken (jag ser det åtminstone som så)) och så började jag - hör och häpna - städa rummet så att jag numera kan se golvet. Allting för att slippa sätta mig vid datorn och kasta mig på gymnasiearbetet. Nu bloggar jag, till och med. Ännu ett sätt att undvika det oundvikliga.

Jag har fått en sådan dille på att läsa så ni anar inte, det har blivit något av ett störningsmoment. Missförstå mig rätt, jag älskar att läsa. Älskar böcker, älskar ord, älskar känslan av att sitta med nästan i uppslagen och uppleva en helt annan värld. Det är bara det att jag börjar imprioritera så istället för att, typ, plugga som jag egentligen borde, slukar jag böcker som om de vore choklad. Plus det faktum att jag känner mig alldeles deprimerad och tom när jag läst ut en bok, för ärligt talat, vad gör man när boken är slut? Hur går man vidare med livet? Finns det en andra del och varför är den inte i mina händer? Alltså ???? Böcker kommer bli min undergång.

70 år

Idag är det förintelsens minnesdag. 70 år har gått sedan man bröt sig igenom och befriade oskyldiga, dödsdömda människor. 70 år sedan världen skakades av bilderna från alla de koncentrationsläger man fann. Det kan kännas svårt att ta på - 7 miljoner människor som brutalt mördades. Det krävs att vara där för att få perspektiv på det hela, för att förstå.
För fyra år sedan konfirmerade jag mig i en grupp som riktade in sig på mänskliga rättigheter. Av alla de val jag gjort i livet (de dumma inkluderade) så var nog det här det viktigaste någonsin. Vi åkte till Polen, besökte koncentrationsläger och avrättningsplatser, lyssnade på en föreläsning av en överlevare och följde samma spår som en då jämnårig flicka, vilken miste livet på grund av att hon inte tyckte och tänkte som andra. Vi besökte en gammal skola där man tränat upp unga SS-soldater, där man hängt upp judar på krokar och avrättat dem i bunkrar.
Vi gick samma väg som så många judar, romer, homosexuella gått. Auschwitz där inglasade rum fyllts med glasögon, skor, resväskor och benproteser. Trappor som permanent buktar inåt efter alla som vandrat uppför och nedför dem. Väggar täckta med fotografier på sedan länge mördade människor, med blommor hängandes vid enstaka porträtt. Vi följde perrongen på Birkenau som ledde till gaskammare, gick genom baracker där så många människor trängts, levt och dött. Fick se det helvete som så ofantligt många tvingats genomlida.
Ord kan inte förklara hur viktigt det är att tala om det här, att lära sig och föra kunskapen vidare. Det finns de som påstår att förintelsen inte ägde rum - trots de bevis som finns. Det är så viktigt att inte glömma, att inte bara se det som ännu en händelse i världshistorien. Trots att vi har alla berättelser, att vi har sett förödelsen, pågår fortfarande folkmord dagligen utan att det förhindras. Med all den bakgrund vi har, lyckas vi inte lära oss av historen. Vi måste gemensamt arbeta för att förebygga denna omänsklighet; det går inte att vänta tills det redan sker.
 
Det är så viktigt att se alla som människor, att alla har samma rättigheter. Vi föds alla på den här jorden, och vi dör alla på den här jorden. Bara för att man har ett annat synsätt, en annan livsfilosofi, tror på en annan gud eller älskar någon som en annan inte skulle älska, betyder det inte att man är mindre värd. Vi är alla jämlikar.

Vem behöver hotellfrukost?


Efter att ha blivit bjuden på en vinkväll av Emma kändes det inte mer än rätt att jag traskade ut de 20 metrarna till mitticity och köpte nybakat bröd och juice. Nu var jag dock tvungen att gå några extra meter bara för att den närmaste ingången var stängd, så det tog ytterligare en minut att ta mig in i affären. jobbigt, alltså. Så nu har vi avnjutit en frukost på två timmar ackompanjerade av en urkass serie med Dolph Lundgren.

Att fördela fritiden

Det kan vara så att jag just nu äter lussebulle i plural. Det kan också vara så att en speciell xbox kom i tisdags och att jag har spenderat min lediga tid med att inviga den i ett flertal timmar. Eftersom jag även fick med hela Halo-samlingen så finns det äntligen ett enkelt sätt att få tyst på pappa ett tag. Tusenlapparna är välinvesterade, kan man säga. Dock har detta resulterat i ett dilemma - i och med att alla serier jag ser på kommer tillbaka nu, är det minst sagt svårt att prioritera. Har redan flera avsnitt som ligger på hög som jag verkligen vill se, men så vill jag ju verkligen spela också. Dessa i-landsproblem, alltså.

Mina älsklingar

Idag var dagen som jag fick tummen ur och satte upp mina tavlor på väggen (och tog kort på dem med sämsta ljuset och sämsta mobilkameran). Enda problemet är att i ena tavlan sitter en minimal träbit fast innanför glaset som jag inte märkte förrän den kom upp, och majoriteten känner mig tillräckligt för att veta att denna träbit kommer förbli på samma plats i minst ett år.
 
Annars har jag idag lärt mig att det är en dum idé att andas in samtidigt som man sköljer ansiktet med vatten, liksom att vår bil har en sådan där pensionärsstång (på biltaket) som brukar finnas i duschar, vilken fungerar alldeles ypperligt när det är halt ute och man är på väg att erfara en flygtur.

Investeringar som håller

Ja, jag som tänkte att jag skulle ta tag i det här med bloggtorka en gång för alla iår. Men vi vet väl alla hur det gick. Dock har jag faktiskt haft fullt upp med nationella i matte och uppsatser hit och dit (och x antal serieavsnitt). Men nu ni. Nu är matten klar och uppsatserna skrivna. Hade faktiskt tänkt unna mig ett par jeans efter matteprovet igår, var superladdad att skaffa lite variation i byxväg än de ständigt svarta som sitter som ett smäck. Det var väl mestadels för att jag trodde att det fortfarande var rea på jeansen i butiken - men det var det minsann inte. Så jag åkte hem och beställde en xbox one istället. Som definitivt inte heller var på rea. 

Andra halvåret som gått

Firade lille Victor som inte var så liten längre, åt fortfarande en hel grillade middagar när inte grillmästaren bjöd ut mig och Emma och satte oss i matkoma. Gick på bio med Hanne och grinade till The fault in our stars, samt började mitt sommarjobb i cafeterian på badhuset dit jag cyklade till och från varje dag i tre veckor. Snacka om benmuskler (och x antal svalda flugor). Efter diverse känslostormar bjöd mamma mig på middag på Café August så att jag fick njuta av livet samtidigt som hon fick utstå mina sorger tillsammans med diskuterbar livemusik. Eftersom det plötsligt slog om till sommar spenderades lediga dagar på Bomstad (jag badade!), var på backluckeloppis där jag endast fyndade - hör och häpna - en bok och begav mig sedan ut på äventyr i Danmark med båten.
Var ute på sjön, lagade mat och kokade kaffe mitt i vågornas klimax samt försökte hålla mig kvar på toalettsitsen för glatta livet. Vi var på danskt vatten, cyklade på Läsö, badade (jag vet! Otroligt!), befann mig i bokhimmelriket, seglade, seglade och seglade samt spanade inhamnvärdar. Och inte att förglömma: linnebrännan. Väl hemma tog jag och Emma en systerkväll på en uteservering, åt några kilon äpplen från egna äppelträdet, bakade således godaste äppelpajen som inmundigades i rasande fart. Ägnade crohnisen ett helt inlägg av klagande och så avverkades en kräftskiva där vi tog med brödrosten ut till altanen. Så blev jag med iphone, också.
Inledde månaden med en riktigt kass hälsa som lindrades med mammas blåbärscheesecake. Kvinnorna i familjen åkte på roadtrip till Ullared, röstade för första gången i hela mitt liv (och skrev en krönika om val och min berömda beslutsångest) liksom följde valvakan i samma anda som melodifestivalen. Var på min första studentfest, premiärfikade på nyöppnade Carli, började utforska kolpennor istället för att plugga och blev inbjuden på paintball av Rotary tillsammans med andra ungdomar med dysfunktionella tarmar. Gick därifrån med dysfunktionell kropp. Så var det dags för den årliga Smaka på Värmland som pappa ackompanjerade mig till, och jag fick med mig det absolut viktigaste i livet - choklad.
Motbevisade Emma och pappa när jag lagade vegetarisk mat som de avgudade, såg äntligen Hobbit-filmen och satte ihop två bockben till nya skrivbordet i nya ateljen i gamla garaget. Lyckades spräcka mina jeans under graciösa former, köpte ett par nya och var tillbaka på banan. Firade Maja som fyllde år, fikade, firade mormor som fyllde år, fikade. Mitt i allt tog familjen Fridh sitt pick och pack och åkte till Sicilien i en vecka. Har nog aldrig varit så kär i hela mitt liv och aldrig så mätt i hela mitt liv. Sedan blev det Halloween så jag målade halva ansiktet som ett skelett och dansade bland andra monster på Nöjesfabriken.
Pluggade inför matteprov, gjorde matteprov och försvann någonstans i periferin. Bloggandet var allt annat än aktivt på grund av diverse skolarbeten. Ådrog mig en rejäl låsning i ryggen precis när jag skulle börja värma upp inför ett träningspass - snacka om vältränad. Lyckades äntligen hitta ett datorfodral så fick min sena födelsedagspresent av Emma levererad. Hemmet länmnades åt kvinnorna så vi Alexanderssons tog tillfället i akt att laga middag och se på disneyfilmer. Längtade tillbaka till Sicilien när svenska hösten brakade in, skrev en krönika om mina tidigare ambitioner att bli en sjöjungfru, vaccinerade mig mot influensan och blev förkyld istället. Började ta tag i pluggandet inför slutprovet i fysik och bakade riktigt fula lussebullar.
Började se på The 100 för att lindra förkylningen, målade klart en ny akvarellbild efter otaliga timmar av färgblandande. Lärde pappa göra sushi - har nog aldrig sett någon så exalterad över att få rulla dem. Han stod och nästan hoppade bredvid mig. Tog tag i fysiken ordentligt och satt på en och samma plats i timmar varje dag med x antal koppar kaffe för att ta mig igenom det. Samtidigt var det dags att klä granen och baka samt äta julgodis (jag tog pärlnougaten från andra lagret) hos både mamma och pappa, trängdes bland svettiga armhålor under julklappsshoppingen som jag mot alla odds överlevde. Julafton till ära griljerade jag skinka för första gången i mitt artonåriga liv, grillade korv till jullunch nummer ett och drack champagne julafton nummer två. Sedan blev det nyårsafton som spenderades med Emma och hennes kompisar, mastodont-middag och champagne vid tolvslaget. Och så var det dags för ett nytt år.

KrönikaSista dagen i frihet

Ja, då har man fått den här dagen att gå. Tog en rejäl pch välbehövlig siesta hela morgonen, pluggade matte, avverkade nyutkomna serieavsnitt och hoppade av glädje när ett mail ramlade in i inkorgen med svar från frågor jag ställt till hemlig person angående (inte så värst) hemligt gymnasiearbete. Och nu sitter jag med bakdelen placerad i soffan med samma känsla som när man hade förkrympta ben och försökte hålla sig vaken på nyårsafton. Vet inte om det har någonting att göra med att pappa fullkomligt slaktade mig på badminton igår medan jag försökte fånga flugor. Ytterst tveksamt. 
 
Sista dagen i frihet innan väckarklockan kallar på en från periferin. Känner mig inte supertaggad på att behöva ställa klockan igen. Eller att gå till skolan. Eller att ta ansvar. Eller att behöva sätta på mig bh igen. Jag tror jag talar för alla när jag säger att livet är så mycket bättre när man låter sina bästisar hänga fritt och slipper alla problem med bh-band som åker av eller sitter för hårt samt diverse nip-slips. Om jag ska vara ärlig är det nog det som jag mest fasar över imorgon. Inte att behöva gå till skolan, utan att behöva ha på sig bh. Och att sätta på sig jeans.

Första halvåret som gått

Inledde året med en stor fet pizza och badmintonmatch med familjen där vi kvinnor förlorade (men poängen var missvisande - vi hade helt klart bättre spel). Mådda rätt kasst under januari med crohnisen som lekte rövare, vilket resulterade i större blodförluster på vårdcentraler och snabbdejting med läkare. Det snöade också, hör och häpna, och jag och Emma passade på att unna oss en spakväll. Lyckades ordbajsa ihop en inlämning i svenskan (som blev lite sen) och köpte en perfekt bh med råsnygga örhängen (kände mig som i Victorias Secret) som numera består av betydligt färre (plast)kristaller.
Åkte till Stockholm på möbel/ljusmässa med arkitekturen, käkade en hel del pannkakor och våfflor i hopp om att det skulle få crohnisen att sluta hänga med mig hela tiden, och mitt i allting blev Emma en tjugoåring som vi firade med en rejäl chokladtårta. Köpte dessutom dyraste presenten någonsin i form av en klocka från Marc Jacobs (okej pappa och farmor var med och delade på den) och fick således det bästa fotot på Emma någonsin. Ritade en hel del vilket gav resultat när jag åstadkom det bästa i min existens. Den skönheten lämnades över i Emmas händer och om tid var pengar så skulle jag aldrig ha råd att köpa en sådan. Någonsin. Ja, och så publicerades en av mina krönikor. Inte att förglömma så blev jag 18 år, gick på min första krogrunda någonsin där min första flirt var en berusad flintig 35+. Lätt besviken.
Semlorna togs till en helt ny nivå när jag åtnjöt en surdegsskapelse från Swenströmskas - det var regnbågar i hela munnen. Åkte skidor med några vänner där jag tog priset för finast (och flest) vurpor varav den ena innehöll en lift och den andra ett lådhopp. Blev beroende av John Green och läste hans böcker på en och samma gång samtidigt som jag grinade tills vätskebristen slog till. Sedan blev jag förkyld i en evighet, blev bjuden på middag av pappa som fyllde år och hade myskväll med tjejerna då vi drack chardonnay och snackade skit i vanlig ordning. Så föll livet på sned, var på farmors begravning och började omprioritera.
Eftersom jag blivit vuxen på papper var det dags för mig att byta från barnavdelningen till vuxenmedicin med allt det ansvar dett innebär (veta vilka piller man proppar i sig, hur många gram, måste prata med läkare själv). Hade en del krångel med magen igen, men det botades med ny säsong av Game of Thrones. Begav mig ut på min andra krogrunda någonsin, och bakisdagen blev en bakardag med tillverkning samt smakning av potentiella bröllopstårtor. Fick veta att cashewnötter inte är nötter utan i sälva verket frön (jag vet, skitkonstigt). Rullade sushi för första gången och var på möhippa där vi dansade poledance, spelade in en singel, badade bubbelpool och dansade.
Pappa köpte ny grill och varje måltid blev således grillad. Publicerade en ny krönika om hur jag cyklade in i en vägg, hade en hel del skolångest innan sommarlovet och pessimismen sken genom många blogginlägg (ber om ursäkt). Var på bröllop på ute på vischan, åt bröllopstårta tre dagar i streck och snorade i flera veckor. Jag och Emma bjöd mamma på en hejdundrande mors dag-picknick i stadsträdgården med skumpa. Skrev slutprov i kemi, läste ännu mer John Green, drack litervis med kaffe och te. Avslutade månaden med att rengöra mossiga utemöbler en hel eftermiddag. Gratis.
Spelade krocket och grillade, firade Maja som tog studenten och träffade långväga släkt (och åt en hel del fika, inte mig emot). Midsommar avverkades med tjejerna och ett halvhjärtat mästerskap i kubb. Bakade ett lass hurtbullar som fick följa med mig och pappa på en utflykt till Borgvik, där vi såg utställningen A child is born och strosade runt i naturen med x antal fikapauser. Plockade (förtärde) jordgubbar på Ängebäck enligt tradition, vilket gick bättre det här året eftersom vi inte fastnade mitt i ett åskoväder. Farmor och farfars hus såldes, och så fick jag tummen ur och ordnade en digital portfolio för mina bilder.

All eloge till er som är kvar

Nej, jag har inte legat i en bakfylla sedan nyår. Man kan snarare kalla det en bakfylla från livet - drabbades av artonårskris och prokrastinerade större delen av dagarna i förhoppning om att förhala det faktum att gymnasiset går mot sitt slut och att jag måste välja universitet och kurs inom en snar framtid. Och att pilla navelludd dessa dagar har inte hjälpt mer än att jag kommit ännu närmare beslutet utan att riktigt ha ett beslut. Det var så himla mycket enklare på lågstadiet när det enda man oroade sig över vad huruvida man skulle få en boll i ansiktet på rastens bandymatch eller inte.

I år har jag absolut noll nyårslöften för att a) jag bryter dem alltid eller b) glömmer bort dem liksom c) känns de bara ångestrelaterade. Möjligtvis också att d) sådana måsten får mig bara att bli handlingsförlamad och känna lika stor press som att göra ett fysikprov. Det enda som jag faktiskt har lyckats föra in på årets agenda är att jag och min syster ska planera in en utflykt varje månad för att se mer än fyra väggar, varav en av dessa utflykter består av kosläpp. Och då jag har en tendens att förhala diverse viktiga ting har jag börjat planera och prioritera vad som måste göras under dagarna . Jag måste till och med skriva upp att blogga för att få det gjort. Det är väl tur att jag åtminstone har kapaciteten att duscha utan att behöva skriva upp det. Vilket påminnner mig om någonting...