Ett steg närmare

Nu när päronen har dragit till fjällen och lämnat oss minderåriga kvar att sköta huset, kallades vår kära syster in som vuxen för att styra och ställa (och låta mig laga maten). Synd för henne att jag ska terrorisera mina manliga gener under helgen med start imorgon, så om jag känner min syster rätt så kommer tallriksmodellen bestå av lika delar makaroner som lika delar köttbullar. En liten kul parentes: om 24 dagar kan jag titulera mig som en i vuxenvärlden. Vet inte om jag ska se det som någonting positivt eller negativt.

Ren och skär lycka

Såg nyss trailern till The Fault In Ours Stars och någonstans i mitten av den började jag storböla. Jag ska gå på premiären, om jag så måste sticka ut ögonen på någon. Är helt exalterad nu - kan inte vänta på att den släpps. Kul att Sverige ska vara ett sådant land som glöms på någon kant och visar den i slutet av juni. Känner att jag verkligen uppskattar min nationalitet just nu. Verkligen.

Lyckades byta in två hundralappar på banken som jag hittade när jag gick igenom min doplåda. Så tack vare ett gammalt kuvert från min ettårsdag är jag numera tvåhundra svenska riksdaler rikare. Annars gav jag mig ut på en löptur och halkade runt på vägarna. Det var kallt, det var halt, det var liiite sol, det var en hel del skolungdomar som precis slutat, och det var förjävligt. Kan härmed konstatera att en löptur under vintertiden är självmord.

En plot twist

Man känner sig sannerligen stressad när en fet, röd text nästan skriker en rätt upp i ansiktet. Har numera spenderat hela kvällen med att skriva om en filmanalys efter att ha ordbajsat ihop en under föregående dag. Var för övrigt med om en nära-döden-upplevelse idag - vandrade in i ett klassrum i vilket någon hade hävt ur sig magens innehåll, och jag inandades den distinkta lukten av magsyra. Tur nog fick vi flytta lektionen till en annan sal, där majoriteten överdoserade handsprit och förtvivlat önskade att ventilationen inte skulle föra med sig de kväljande ångorna. Om jag blir frånarande en längre period så vet ni varför - ligger med stor sannolikhet och kaskadspyr.

Allt på en och samma gång

Märkte att det har varit rikligt med besök på bloggen samt rikligt med brist på uppdateringar, vilket inte känns som en sådan bra kombination, så det är bara att få tummen ur och dela med mig av mitt intellekt.

Igår var jag och firade min kära glutenintoleranta vän Kristin som plötsligt blivit vuxen. Tog med mig partyt hem till sängen ganska tidigt, då jag hade privilegiet att jobba under denna söndagsförmiddag. Annars har jag idag förmodligen slagit rekord i att pressa i mig kladdkakemuffins - åtta och en halv för att vara exakt - som nu i efterhand inte riktigt hamnar i kategorin för mina smartare idéer eftersom jag har återkommande smärtor där min tarm är inflammerad. Om man kunde få pris i dumma idéer hade jag inte haft plats för alla pokaler. Tog därefter en långpromenad i vilken jag nästan gick vilse, och numera sitter förfrusen framför ett element. Tänker stolt avsluta dagen med en filmanalys ackompanjerad med deppmusik, för vissa dagar är det okej att bara känna nej.

När man är i trångmål

 
Någonting som får en att verkligen begrunda situationen i ren och skär skräck, är när man sitter framför datorn med munnen full av te och helt plötsligt drabbas av en instinkt att nysa. Jag satt där och kunde inte svälja för den där jäkeln ville explodera inom knappa sekunder. Gick snabbt igenom en möjlig plan för att undvika spruta ut en kaskad av hett tevatten mot datorn och övrig inredning. Så kände jag att tiden var räknad och fick göra det bästa av situationen: en pressad nysning med stängd mun, en sådan där när man försöker undvika att nysa som en häst på ett prov. Det gick bättre än planerat. Kunde sedan i lugn och ro fortsätta scrolla igenom Elie Saabs mästerverk som en helt ny människa.

Att köpa underkläder

 
Då kemiprovet kändes bra (ta i trä) kände jag att det var dags att belöna sig med underkläder som ingen, förutom jag, någonsin kommer se samt lite blingbling. Det här med att välja bh är lika lätt som att göra sitt gymnasieval. Vet inte hur länge jag stod och velade mellan två snarlika modeller. Jag hoppade upp och ner, utförde alla möjliga ställningar för att se till att tvillingarna höll sig på plats. Spenderar nog aldrig så mycket tid halvnaken framför en spegel som vid underklädesköp.

Kramdagen

Efter tappra försök att vara i skolan, kommer jag hem helt utslagen. Igår, när jag till och med började efter lunch, blev jag så utmattad bara av att tänka på dagens lektioner att jag somnade under förmiddagen och fick stressa igenom tidsplanen. Lär förmodligen somna som på den gamla goda tiden efter Bolibompa.

Andra nyheter: idag är det den internationella kramdagen. Den enda kärlek jag har fått är en obligatorisk kram av mamma och cyberkramar från övriga familjemedlemmar.


Från kemi till spa

Medan jag satt och försökte banka in jonbindning, kovalent bindning, metallbindning och allt däremellan, klampade min kära syster in på mitt rum från ingenstans och slängde fram två ansiktsmasker. Blev verkligen helt till mig, var liksom tvungen att blinka ett par gånger för att återkoppla hjärnan till verkligheten. Kvällens planer att plugga kemi omkastades på en millisekund och ärligt talat gick det väldigt lätt att ändra agendan. Nu är mitt ansikte så rent det kan bli, fötterna mjuka som en babyrumpa, naglarna nedbitna men omhändertagna och magen full av choklad. Hon är verkligen guld värd och riktigt bra att ha, trots allt.

Nostalgi

Med alla krafter gjorde jag allt i världen för att undvika sätta mig med kemi och matte denna lördag. Det gick så långt att jag började städa rummet för att inse att jag faktiskt har trägolv. Mina manliga gener lämpade av gamla lådor efter en rensning på vinden som därtill behövdes gå igenom. Hittade bland annat en sisådär arton år gammal almanacka när superstjärnan (läs: jag) föddes. Så fanns det såklart en hel del skoluppgifter där jag skriver som en analfabet och ritar som en missförstådd Picasso. Gick igenom en uråldrig mattebok i vilken jag adderade och subtraherade, och om jag minns rätt var det ett väldans sjå att få ihop det. Och se på mig nu, mitt i gymnasiet och försöker beräkna derivatan. Det är tur att man är så omedveten om framtiden när man är liten. Slippa tänka på puberteten, skolan och vad man ska äta.

Präglas av missöden

Idag lyckades jag sätta ena benet framför det andra för en tapper vistelse i skolan. Visserligen halvsov jag igenom lektionerna och lyckades missa den enda lektionen jag hade för avsikt att närvara på, så det var ju någonting av ett misslyckande. Och det var dessutom bara början: var heltaggad på att placera min fagra bakdel framför teven och se på King Arthur - ack min besvikelse när jag insåg att den inte sänds förrän 22.00. Så nu sitter jag här och har två timmar att ta kål på. Utmärkt.

Finns höjdpunkter trots allt

Produktiviteten ligger väl någonstans runt noll - drar sig nästan mot minus. Det är lika kallt inne som ute, jag kan inte tänka klart och kan numera betitla mig som bittertant med alldeles för mycket att klaga på. Andra nyheter: idag blir jag upplockad av mina manliga gener för att hämta ut min reparerade mobil. Snart kan jag känna mig hel igen, som en del av civilisationen. 

Fysikprov och blodprov

12.00 låg jag på en brits på sjukhuset och kände att jag hade gjort mitt för dagen. Börjar lätt känna mig som en pensionär - inte ens halva dagen hinner passera innan jag ligger och flåsar på valfritt underlag. 8.30 infann jag mig på skolan för ett laborationsprov (varav huvudet var god nog att delta genom halva provet) och 10.00 befann jag mig på sjukhusets labb för andra prover av typ dyrbart blod. Eftersom mina provresultat alltid har varit utomordentligt bra, var sannolikheten att hitta någonting avvikande lika stor som att min framtida man skulle vara Alexander Skarsgård. Fyra timmar senare fick vi de strålande nyheterna att jag var fullt normal, skickades hem för att vila och rekommenderades ringa om tillståndet förvärrades. Förträffligt.

Det här med att vila sig i form

Ännu en dag förflyter då jag inte lyckas förmå mig till någonting annat än att pilla navelludd. Bristen på sevärd tv är slående, så imorse när jag återigen släpade lemmarna efter mig mot förtärande, placerade jag bakdelen bekvämt i soffan och sköt in en skiva i dvden som på den gamla goda tiden. Ackompanjerad av Jane Eyre intog jag därför halvsovande min frukost. För närvarande försöker jag hålla mig vaken, vilket å andra sidan är väldigt lätt eftersom tonåringen i rummet bredvid har kommit hem från skolan och bereder sig för sin dagliga dos dator samt röstövningar.

En släng av näringsbrist

Vid den här tiden på dygnet skulle jag redan ha hunnit med en halv veckas arbete, men då jag njöt av varje sekund i koma hasade jag mig upp ur sängen någonstans runt tiden sent, mer känt som 11. Känns som om hela dagen är rubbad när jag inte vaknar vid det traditionella 9-slaget, men antar att man får göra vissa undantag. Är ju ändå beordrad att utföra noll fysisk aktivitet, vilket onekligen passar mig utmärkt. Har med stor sannolikhet drabbats av ett nytt skov, så inväntar de sista svaren på några prover samt ett telefonsamtal från min läkare.
 
Trots att skov har övervägande nackdelar, som att jag blir helt matt och orkeslös, inte tar upp näring, inte kan vara med i skolan etc, så har det ändå några fördelar. Jag menar, eftersom jag inte tar upp någon näring betyder det att min vikt kommer minskar drastiskt, vilket resulterar i att jag måste äta rikligt med energirik mat för att inte åka ned i träsket igen. Kort och gott leder detta till att jag kommer äta för alla de som har nyårlöften. Och jag klagar inte - jag har glass som väntar på mig i frysen.

Det var värt ett försök

Nu kom det igen, den där impulsen att göra någonting även om man inte borde. Jag bunkrade upp med ytterkläder, begav mig ut och ångrade varje sekund. Tror näsans innehåll frös till is så fort jag satte foten utanför dörren. Men de säger ju att sol och frisk luft är rena rama medicinen, så jag tänkte varför inte. Och nu ligger jag i sängen under täcket med utmattning a la maratonlopp. Sol och frisk luft, pfft.

En dag i taget

En av de sorgligare dagarna idag - julgranen kastades ut medan vi satt och åt nybakad äppelkaka till förtröstan. Tekniskt sett känns det som om julen är totalt finito nu. Dock finns det lussebullar kvar i frysen och billiga pepparkakor, som smakar två tredjedelar socker, i skafferiet, så än finns det hopp. 

Skulle ha begett mig ut i den vintervita världen för att jobba, men efter att huvudet försvunnit in i ett töcken en stund samt att kroppen följer två steg efter, fick jag prompt avstå och istället se hur min lön försvinner i tomma intet. Förmodligen är det för det bästa - är till och med svårt att sitta här och skriva. Armarna vill liksom helt och hållet ge sig hän åt gravitationen med sikte mot jordens mittpunkt. 

Världen snurrar medan jag står still

Yrvaket staplade jag upp ur sängen med en kropp tung likt två personbilar, drog upp rullgardinen och stod framför fönstret en stund utan att riktigt kunna ta in bilden av ett Sverige med snö bestående av just snö, och inte längre vatten. Min första reaktion var väl någonting i stil med vadärdethärvilketårärdethurlängeharjagsovit, som övergick i ärdetvinterigenskajagskrattaellergråta för att slutligen landa i ett detvarattpåtiden.  
 

Så normal jag kan bli

Oturligt nog blev det ingen solsemester, men inte heller någon akutmottagning. Tillsammans med min helgonförklarade taxichaufför, i folkmun kallad mamma, beredde vi väg till sjukhuset för att motvilligt låta decilitervis blod slinka ur mitt armveck. Med stor sannolikhet har blodkärlet dessutom spruckit, ty att räta ut den är som att slå sig själv på knät med en hammare. Hursomhelst var infektionsvärdena normala, men väntar fortfarande på svar för ytterligare prover. På sätt och vis vill jag att det ska ge något utslag så att man kan konstatera att någonting är påväg åt andra håll än normalt, samtidigt som jag vill att värdena ska vara stabila för att slippa fibbla med medicineringen igen. Dessa dilemman, alltså. Jag som tycker det är jobbigt bara att välja vad som ska förtäras till frukost.

Sängläge

Största fysiska aktiviteten jag hunnit utföra idag har varit att masa upp bakdelen ur sängen, seglat nedför trappan och ätit frukost. Plus jorden-runt-resan tillbaka upp i sängen igen. Har känt mig trött och hänging under en längre period nu. Idag känns dessutom varje lem ett ton tyngre, så tänkte att det förmodligen var bäst att försöka nalla min läkare för några provstick. Självfallet befinner hon sig överallt utom på mottagningen, vilket resulterar i att jag får fortsätta mitt sängläge innan en annan sjuksköterska ringer upp och utvärderar mina symptom för att besluta om det blir akutmottagning eller solsemester i ett halvår, typ. 

Välbehövlig uppgradering

Det finns gånger då man lämnar en butik med en lite lättare plånbok, men med ett sjuhelvetes bra humör. I mitt fall gick jag ut ur två butiker och spenderade sisådär ingenting på en hel förmögenhet: gissa vem som svävar på moln? För kanske ett halvår sedan vandrade jag runt inne på MQ och fick syn på den mest perfekta handväskan från Stockhlm jag någonsin lagt ögonen på - och jag tror jag talar för alla när jag säger att man aldrig kan ha för många väskor. Dock kostade den saftiga 1200 och jag kände att min plånbok var lite för undernärd för att genomgå en sådan procedur.
 
Nu, med halva priset och ett rungande presentkort, pungade jag ut ynka hundralappen för att få den i min ägo. Därtill införskaffades två träningslinnen och en löparjacka. Allt som allt lämnade 300 spänn min kära plånbok, som låg på 15% av den totala kostnaden. Typ 2 lakan, alltså. Förstår ni min lycka? 300 av 2000. Borde bli ekonom.

Sista dagen

Ska snart springa ikapp bussen för att möta upp min gamle vän Robin på stan. Det vankas kaffe och en hel del rappakalja. Pluspoäng till mig som sitter och bloggar när det är ynka minuter kvar innan bussen går och att jag är halvklar. Men tidsoptimisten klarar det alltid.

När ovädret rullar in

Inväntar en invit från min käre vän glutenallergikern. Därunder försöker jag att inte tappa besinningen medan regnet befläcker gatorna utanför fönstret, och hur gör man inte det som bäst om inte bläddra igenom foton från Turkiet? Känns inte som det mest optimala sättet eftersom jag bara känner mig mer deprimerad av att befinna mig i den svenska vintern med snö i form av vatten. Enligt väderleksrapporten kan vi inte vänta oss minusgrader förrän någon gång i mitten av januari - men som den fysikstuderande jag är kan jag mäkta stolt berätta att vädret är ett kaotiskt system, vilket betyder att minsta lilla förändring där uppe bland molnen kan innebära en ny istid.

Okej, det där kanske inte gjorde situationen markant bättre. Men det kan åtminstone bli snö, även om det blir för mycket.

Likt en berg- och dalbana

Lämnade in min mobil på lagning idag, och det känns som om en del av mig saknas. Håller numera en Samsung modell gammal (dock med touch) med sprucken skärm, så tack och lov har jag tillgång till alla sociala medier.
 
Har en väldigt konstig känsla i kroppen: vill gråta, skrika, skratta, göra ingenting, göra allting, träna, sitta i sängen, äta nyttigt, trycka i mig all choklad i  världen. Kan liksom inte få grepp om någonting. Jag vet inte, kanske är det dags för lingonveckan. Bevare mig väl. Begav mig faktiskt ut på en löptur i mörkret i hopp om att det skulle skingra mina pubertala humörsvängningar. Vet inte riktigt vad som hände, men plötsligt befann jag mig på min gamla skola i ett ytterst sentimentalt tillstånd och kände mig som en inbrottstjuv. 

The Great Malin

Det är lördag och jag tänker spendera kvällen med Gatsby som jag förbannat mig över att inte ha sett tidigare, liksom för att återhämta mig. Dagen har faktiskt varit någorlunda hektisk: efter frukost blev jag direkt beordrad att hoppa ur min pyjamas och följa med ut i vida världen (läs: Våxnäs) för att leta efter färg till garderobsdörrarna som efter över ett år äntligen (!!!!) ska inta sin plats på min nuvarande öppna planlösning. Därefter hamnade jag i någon slags koma, då jag la mig i sängen och virade in mig i en filt likt en kokong. Hade egentligen tänkt bege mig ut på en hederlig löptur, men det är alltför sällan jag lyssnar på kroppen när den faktiskt säger nej. Ärligt talat tycker jag att mänskligheten borde anamma degandet mer, istället för att masa sig iväg och träna när kroppen verkligen tar emot. Å andra sidan var det ett ypperligt tillfälle att ta igen mig inför den kommande övningskörningen i mörkret på IKEAs parkering, ty medvetandet kräver närvaro när barn springer iväg likt lösa kor på bete. 

Heartbreak med en touch av damm

Eftersom jag råkade läsa ut The fault in our stars, har jag spenderat större delen av eftermiddagen i gråtande form vilken nu är tilltagande då mitt rum är i stort behov av en dammsugning. Dock har jag lyckats prokrastinera någon timma som istället kunde ha använts till att göra rummet allergivänligt, men så kul ska man inte ha det.

Jag har även funnit mysteriet med att vakna sent varje morgon: efter att nämligen ha börjat dra ned rullgardinen varje natt finner jag mig sova bort halva dagen och sedan spendera resterande med att vandra omkring vilsen och undra vad livet består av. Vet inte om det är ett tecken på att jag fått för lite sömn tidigare, eller om det bevisar mina faktiska tonår.

Ett försök till återhämtning

Efter att ha sprungit skiten ur mig och nästan snubblat till döds på löpbandet, kände jag att det var dags för lite Malin-tid. Har tagit en varm dusch, sjungit allsång solo, tvättat ansiktet med rengörningskräm som luktade jäst samt kletat på en ansiktsmask. För att fullända kvällen placerar jag mig nu i sängen med min dagliga liter-dos te tillsammans med ett underverk. Det kommer sannerligen bli en utmaning att finna läsro när tonåringen på andra sidan väggen skriker halsen av sig och torkskåpet under mitt rum mullrar på som om det inte vore någon morgondag.

En potentiell död

Visserligen var det ganska dött från min sida igår, men jag kan garantera att jag inte spenderade nyårsdagen bakfull i sängen. Snarare tvärtom: halva familjen masade upp bakdelarna och begav sig iväg på en svettig, mordisk badmintonmatch (vilken kvinnorna förlorade, men siffrorna var missvisande). Därefter följde den traditionella pizzan som vi förnöjt tryckte i oss efter att ha släpat runt benen på stan i jakt efter en öppen restaurang.

Nu har jag återigen gått med på dumheter, ty i mitt zombietillstånd ska jag följa med huset till gymmet och trängas bland nyårslöften. Medan regnet smattrar mot rutan och sängen ligger obäddad, känner jag att min motivation är lika påtaglig som min möjlighet att köpa en Ferrari.

Gott nytt år!