En i gänget

För någon vecka sedan blev jag med iphone. Jag tog varmt emot släktklenoden som gått från en familjemedlem till en annan, för att slutligen hamna i mina händer. Nu är visserligen glaset på baksidan i x antal skärvor med ett lätt förfallet skal att hålla kalaset på plats, men det är en annan femma (möjligtvis även anledningen till att jag fick lägga vantarna på den utan någon kostnad). I min väntan att uppgradera skalet till någonting mer, tja, helt, tog jag min whiteboardpenna och började kleta. Så nu ser den lite roligare ut, även om den fortfarande innehar en nyans av skit.

Kurerande blandning

Jag spenderar min lördag på absolut bästa sätt (åtminstone i mitt tillstånd): för mycket te, för lite chokladmuffins och ett par kolpennor vars spetsar må vara de sämsta i existensen. Det är första gången jag testar kol på riktigt, och det är väl lite speciellt. Att det är nästintill omöjligt att sudda är mitt största bekymmer eftersom jag är en hängiven anhängare till dess magiska konster. Men ibland måste man lära sig att klippa navelsträngen, och det är faktiskt rätt roligt att prova på någonting annat än den hederliga blyertspennan. 

En bråkdels kräftskiva

Det vankades kräftskiva under gårdagen där en bråkdel av familjen deltog. Det här med att skala kräftor och räkor ligger långt ned på min lista för saker som jag behärskar. Förmodligen skalade jag nog i snitt en kräfta var tionde minut. Kan bero på att jag var noga med att inte få med någonting som såg mystiskt och kletigt ut (även om jag lyckades kleta ned halva blusen med vad som såg ut som hjärna).
 

Soffläge

De senaste dagarna har jag inte rört mig mer än promenader mellan sängen, köket, soffan och badrummet. Det ger mig nog motion för att ligga och kippa efter luft, lägga handen på hjärtat och fasa för en hjärtinfarkt. Nej, kanske inte riktigt  illa, men att klättra uppför trappan är snart i samma stil som att bestiga Kebnekaise. Även om jag är en riktig serieälskare som snart har plöjt igenom Mistresses, så börjar jag känna mig aningen rastlös hemmavid. Har missat första veckan i skolan (dock gjorde jag ett tappert försök häromdagen som numera tillhör en av mina sämre idéer), men det finns inte så mycket jag kan göra åt det. Tja, om jag nu inte släpar med mig en soffa överallt, i vilken jag dessutom kommer ta tupplurer titt som tätt under lektionerna, så kanske det skulle gå. Kanske ingenting som läroverket rekommenderar.

Prioriteringar


Min andra halva har landat hemma hos oss och kommer spendera natten med att ta upp hela min säng medan hon utkämpar krig i sömnen, som jag lär få agera måltavla för. Jag börjar betvivla hur mycket vårt syskonskap faktiskt betyder, speciellt eftersom vi nu skulle ha lite kvalitetstid - men Emma sitter och räknar ut budgetar istället. Å andra sidan är min närvaro inte i sitt esse då jag ännu befinner mig uppe bland molnen, så jag kan förstå henne. 

Borde ha käkat fler blåbär

Jag pendlar mellan att vara vid fullt medvetande till att befinna mig omgiven av moln. Mamma har i stort sett konstaterat att jag ådragit mig en virusinfektion, eftersom jag har lyckats hålla mig frisk och kry under en längre period fram tills nu. Jag antar väl att det var dags igen för en nedbombning av mitt immunförsvars murar av ruttna träplankor. Lagomt till mitt infekterade tillstånd har jag fått en lapp av min läkare för lite blodtömning, så nu ska jag raggla mig bort till vårdcentralen och lämna ytterligare röd vätska till de litrarna som de tappat mig på de senaste åren. 

Del västkust: Gullholmen

Liksom Vrångö är Gullholmen ett urgulligt ställe där husen är hoptryckta på en liten liten ö med små små vägar med nästan 90 graders lutning och branta trappor. Vi blev lätt besvikna när det visade sig att man inte kunde få färska skaldjur på plats, utan att den ön i fråga var på andra sidan farleden. Man tycker ju att det borde finnas fiskbutiker överallt på västkusten, som Mcdonalds i New York.
 

Det blir bättre

Känns lätt tragiskt att jag sitter här med raggsockor på fötterna med ett kråkbo i håret, medan tjejerna ska ut på äventyr för att fira in sista året i gymnasiet. Men jag ska inte vara bitter: lyckades kalla hem Emma (vilket inte krävde mycket övertalning) så det blir en gammal hederlig familjekväll istället med film där jag har fått fria händer.
 
Uppdateringar:
- petat i mig våfflor till lunch
- släpat benen fram och tillbaka genom huset
- städat bort soptippen på rummet
- satt upp håret

Delvis närvarande

Det blir verkligen inte många knop idag - efter gårdagens golvliggande var kroppen så fruktansvärt utmattad imorse och allting var ur balans. Så för närvarande befinner sig mitt sinne uppe bland molnen medan jag suger upp vatten som Sahara, och Emma Knyckare pladdrar på någonstans i bakgrunden.
 

Del västkust: Marstrand


Tankar och ordbajseri

Det kommer smygande; man märker det inte förrän det är försent. Och då slår det till som ett stenblock i 150 km/h. Man viker sig dubbel, ger ifrån sig omänskliga ljud, kanske faller ihop i en liten sorglig klump på golvet om man nu inte hinner till skönare underlag. Jag var där ganska nyligen, någon halvtimma sedan för att vara exakt. Det var dags för en tur till magontets land för tredje gången den här veckan. Magont är nog en underdrift - det är snarare som om någon knycklat ihop, vridit magen samt pepprat den med en AK-47. Så vad gör man? Det finns inget sätt att lindra det, ingen liten snårig väg ut. Det är bara att uthärda det i x antal timmar. Survival of the fitest, liksom. Så nu har jag passerat stadiet då kontaktbarheten ligger på noll, och har intagit en mer eller mindre liggande ställning vid köksbordet medan någon osynlig kraft hamrar mig i magen med spikklubbor.

Problemet är att man aldrig riktigt vet vad det är. Det kan vara Crohns, det kan vara helt vanligt nära-döden-upplevelse-ont-i-magen som vissa har ibland. Eftersom jag aldrig har haft några större problem med min sjukdom är det svårt att avgöra, och när proverna aldrig visar någonting annat än normala värden känner jag mig bara dum och paranoid. Det trixar faktiskt lite med huvudet, speciellt efter min sjukhusperiod där jag blev misstrodd ända fram tills att jag bara var skinn och ben, där vissa sa att allting bara var psykosomatiskt. Även om det känns som om Godzilla möblerar om i magområdet, kan jag sitta och intala mig att det inte är någonting. Och det är ju lite dumt, när man tänker efter.

Insomnia och frihetsberövande

Min fagra bakdel placerades i Emmas soffa igårkväll, ackompanjerad av diverse ätbara ting samt någon liter te. Jag vet inte hur roligt sällskap jag var eftersom jag i stort sett låg helt utslagen och gav ifrån mig några hörbara grymtningar till svar, men jag prisade hennes nybakade bröd så jag tänker att det vägde upp det hela. Ärligt talat vet jag inte vad som hänt med mig. Det är som om min ork har försvunnit i periferin (nytt favoritord), samtidigt som jag tycks ha drabbats av en lindrig variant av insomnia. Har så fruktansvärt svårt att somna på kvällarna nu för tiden, så svårt att jag igår halsade i mig varm mjölk utan större framgångar. Funderar starkt på att börja dricka hostmedicin istället, alternativ låta någon klubba mig. Det borde åtminstone hjälpa.

Anda spännande ting: idag ska jag njuta av min sista tid i frihet genom att inte lämna hemmet, sätta på mig de allra mjukaste kläderna som finns att finna och dricka hinkvis med te. 

Lite fika lindrar alltid

Det känns som om hela min dag har ragglat baklänges nedför ett stup. Har varit helt rubbad i flera timmar, släpat mig fram på två cementben och undrat hur klockan "redan har hunnit bli så mycket". Med elva timmars sömn i bakfickan kan man ju ändå tycka att jag borde ha energi att cykla runt land och rike. Oavsett fick jag masa ut min bakdel till bilen för en tripp till stan där pappas dag genast blerv mycket bättre då han fann ett sidobord som han letat efter (medan jag placerade mig i en fåtölj och nästan somnade), och min tillvaro blev lite piggare när jag därefter fick lite kaffe och äppelkaka i mig. Åtminstone i någon timma. 

Sömnvrak

Förstår ni paniken som uppstod när jag slog upp ögonen imorse och såg att klockan var några minuter i elva? Jag som alltid vaknar vid nio - om än tidigare - för att känna att jag hinner med dagen (även om nu halva dagen går åt utan att jag faktiskt gör någonting vettigt, men det är väl tanken som räknas). Elva timmars sömn tycktes vara nog för en klubbad säl. Igår kom jag hem strax innan tolv efter att ha spenderat kvällen hos Hanne som berättade om sina bestyr som jag missat medan jag guppat ute på sjön. Och vilka bestyr, alltså. Ibland undrar jag om hon inte upplever mer på en vecka än vad vissa gör på ett helt år. 

Del västkust: Vrångö

Någonstans på Västkusten finns en urgullig liten ö som heter Vrångö. Den är så pass liten att man inte tar sig runt med bil utan med packmopeder alternativt cyklar, men att gå är att föredra pga minimala smågator mellan hus som ibland innehar en lutning på 90 grader. Andra observationer: Vrångö har nybakade kanelbullar lika stora som en mans hand.
Gästhamnen hade en distinkt odör av fisk samt enorma spindlar som klättrade mellan de små bodarna. Och så fanns en superliten Sebagobod med superdyra priser och en supermärklig expedit som scannade en från topp till tå när man gick förbi.
Högsta toppen där Emma och Victor bestämt trodde att de hade hittat routern (eftersom gästhamnens uppkoppling var lika bra som i Sibirien). Att jag sedan halkade och upplevde en nära-döden-upplevelse, såg mitt liv passera revy osv, det är en annan historia som vi inte behöver tala om.
 

Konst på olika sätt

Har fått en rejäl dille på blusar och allt vad långärmat heter (inte bara för att de är det perfekta medlet att dölja min linnebränna med, men det ibefattar en majoritet). Alltså den känslan när man hittar en som följer kroppens linjer med finess, och som inte får en att se ut som om man bar på ett fashionabelt tält, är som när choklad smälter på tungan. Typ. 

Nu ska jag bege mig ut i garaget i kläder som mer liknar någonting som hittats längst in i mormors garderob. Det vankas hyllmålning för att uppgradera mitt rum till en svit. 

Äppelmani

Har precis svalt ett äpple från pappas trädgård som kan vara den godaste sorten som existerar (och så är den lokalproducerad, ekologisk och fairtrade (he-he)). Finns ingen tid på sommaren som jag längtar så mycket till som äppelsäsongen. Ett minus är att getingarna hinner äta upp två tredjedelar av hela kalaset innan man ens hunnit fram till trädet. MEN det är de enda äpplena som jag kan äta skalet på utan att krypa ihop på marken med ett avgrundsvrål från helvetet. Och sådant är ju rätt positivt. 

Med bättre sällskap

Jag tog tillslut tag i livet: diskade, bytte kläder och gjorde mig någorlunda presentabel för att möta upp min andra halva på stan för tömning av plånböcker. Åkte hem med en ny blus, vin och sorbet i magen. Helt okej fredag, så att säga. Har dessutom kommit underfund med att man kan ladda upp bilder direkt från instagram. Storleken går visserligen att diskutera. Man tycker ju att vi har kommit så pass långt i utvecklingen att det ska passa bloggen, liksom.

Nostalgiskt hela vägen

Om exakt en vecka ska jag infinna mig i skolans lokaler igen. Känner mig, typ, noll taggad. Nada. Firade således in dagen med en obligatorisk grötfrukost efter en räd i min systers lådor och skåp, samtidigt som jag försökte avverka den långa listan av serieavsnitt som jag missat under båtsemestern. 
 
Igår invaderade jag och mamma Emmas hem för lite frisering, chokladäteri och middag tillagad av mästerkocken moi. Så numera innehar mitt hår en nyans av Emma, lustigt nog. Har alltid försökt att vara annorlunda, ända sedan vi var små, sagt att jag inte ska göra si eller så som hon har gjort. Men ändå har jag gått i samma fotspår (vilket inte är så konstigt eftersom vi har samma skostorlek (ha-ha metafor)). Och nu ser jag praktiskt taget ut som henne. Så det kan bli. När lamporna släcktes placerade jag min bak i hennes säng och delade täcke som förr i tiden när vi hade små taxben. Och nu ligger jag här på soffan, inser att jag kanske borde diska men skjuter upp det som vanligt - som sig bör. 

Del Danmark

Efter segling världen runt (över Kattegatt) med skyhöga vågor och diverse sjösjuka som lindrades med piller så att vederbörande låg utslagna hela dagen, lade vi till vid Läsö (eller Læsø som danskarna gurglar fram). Det var varmt, det var svettigt, det var långa stränder med sanddyner, tång och maneter - det var bad.

Så kom rektangelturen på cykel med spikraka vägar och min egenkomponerade rullande konsert som inte alltid uppskattades.

Stefan insisterade på att se salttillverkningen, så vi lade till ytterligare några kilometer på vår cykelfärd. Vi rörde vid salt som vi insåg inte fick röras, såg något av en savann och blev sedan väldigt hungriga.

Vi nådde andra sidan av ön efter raksträckorna och var lätt svettiga med rumpvärk, så det blev x antal dopp på strand nummer två med extrat mycket maneter och mystiska vattenkryp.
Sedan cyklade vi raksträckor till strand nummer ett och gästhamnen ,lätt svettiga, sandiga och med extra mycket rumpvärk.

Åter till rutinerna

För första gången någonsin lyssnade jag frivilligt på Sommarpratarna i P1, mest för att det var Felix Kjellberg som pratade. Var väl inte det bästa jag lyssnat på eftersom man visste det mesta redan (och att alla sommarpratare överhuvudtaget låter som förskolelärare under höguppläsning). Lyckades dessutom plocka upp ett citat som numera fått en hedersplats på ena garderobsdörren.

Helt okej att vara hemma, även om bristen på hamnvärdar (som är trevliga att se på) är slående, plus att jag nu måste ta tag i allt det där man har försummat under semesterns navelluddspillande. Tills nu har jag redan hunnit med bankärenden, städat rummet, satt på mig rena kläder som jag inte sovit i och borstat tänderna samt lett morgonens allsång som mer blev en enmansshow utan applåder.
 

På värmländsk mark

Om jag sitter riktigt stilla kan jag fortfarande känna hur det gungar en aning. Jag antar att båtlivet gör så med en när man desperat försökt hålla balansen medan båten nästintill välter. Men nu står jag på värmländsk mark igen och känner ändå en lätt saknad av att vara på vattnet (absolut inte i). Måste säga att segling lämnar en lite rikare på erfarenheter: har i vägornas klimax lagat mat, kokat kaffe och gjort tappra försök att hålla mig kvar på toasitsen. Sedan har jag dessutom varit nära på att förlora x antal tår och slukat bok efter bok. Summa summarum: åkte till Danmark, cyklade runt Läsö som bestod av i stort sett noll svängar )och vars cykelbana hade en form av en rektangel), har badat, seglat, seglat, seglat, härjat på västkusten, seglat, ätit i plural, sovit däremellan, ätit lite mer, spanat in hamnvärdar och rika norrmän men utan att ha fått napp. Och så har jag åstadkommit en riktigt ful linnebränna. Som en sommar ska vara, alltså.